Americký jablkový koláč

Těsto:
  1. 250g hladké mouky
  2. 2 lžíce cukru
  3. 1/4 čajové lžičky soli
  4. 120g másla (1/2c)
  5. 75g rostlinného tuku (5tbsp=75ml)
  6. 120ml vody (8 tbsp)
Náplň:
  1. 8 jablek
  2. 100g cukru (1/2c)
  3. 60g hladké mouky (1/4c)
  4. 2.5ml mleté skořice (1/2 tsp)
  5. 2.5ml muškátového oříšku (1/2 tsp)
  6. 10g margarínu (2 tsp)
Postup: Peče se 45 minut při 218C (425F)

Svíčková na smetaně

  1. 750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězí maso zadní)
  2. 150 g mrkve
  3. 150 g celeru
  4. 75 g petržele
  5. 1 větší cibule
  6. 50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
  7. 150 g másla
  8. sůl
  9. mletý pepř
  10. 5 zrnek celého pepře
  11. 3 zrnka nového koření
  12. 3 bobkové listy
  13. špetka tymiánu
  14. citrónová šťáva
  15. cukr
  16. 100 g plnotučné hořčice
  17. 2 lžíce hladké mouky
  18. 250 ml šlehačky
  19. příp. mléko na zředění
  20. citron nakrájený na plátky
  21. brusinkový kompot
Postup:

Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.

Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.)

Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.

Příloha: houskový nebo kynutý knedlík

Svíčková omáčka v tlakovém hrnci:
1. 200g mrkev, 50g petržel, 82g cibule: 60 minut v tlakovém hrnci, přidat 300 ml hovězího vývaru vařit 30 minut+200ml half/half+4lžíce mouky+lžíce koření
2. 238g mrkev,56gpetržel,122g cibule: zeleninu najkrájet, nestrouhat, 60 min v tlakovém hrnci. Přidat 300ml hovězího vývaru a pak 200 ml half/half+2*16g mouky.

Koprová omáčka

  1. 50g másla
  2. 60g hladké mouky
  3. 500 ml vody nebo vývaru z masa
  4. 2 lžíce sekaného kopru
  5. 500 ml kysané smetany
  6. 1–2 lžíce octa
  7. 2–3 lžíce cukru
  8. sůl
Postup: Mouku v hrnci nasucho opražíme, přimícháme do ní rozpuštěné máslo, zalijeme vývarem nebo vodou, ale část tekutiny necháme stranou, osolíme a 20 minut povaříme. Ve zbylém vývaru v jiném hrnci povaříme nasekaný kopr, přidáme ho do omáčky, hotovou omáčku zalijeme za stálého míchání smetanou a ještě chvíli prohřejeme. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. Podle chuti ji dosolíme a dokyselíme octem. Podáváme s bramborem a vejcem, popř. s knedlíkem a hovězím masem.

Kyselica

  1. 400 g kysaného zelí
  2. 300 g nakrájených brambor
  3. 100 g klobásy
  4. 100 g anglické slaniny
  5. 150 g zakysané smetany
  6. 100 g cibule
  7. 30 g másla
  8. vejce
  9. 2 lžíce hladké mouky
  10. bobkový list
  11. nové koření
  12. sušené houby
  13. sůl
  14. pepř
  15. citron
  16. bylinky
  17. mléko
Postup: Uvaříme zelí s kmínem, v druhém kastrolku uvaříme brambory, bobkový list, sůl, pepř, sušené houby, nové koření, kmín a byliny. Když jsou brambory měkké, vyndáme bylinky a vše slijeme dohromady. Na másle osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem, nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání provaříme asi dvacet minut. Na konec přidáme zakysanou smetanu, dochutíme citronem, solí, pepřem a můžeme přisladit i cukrem.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

  1. 200 g uzené krkovice
  2. 900 g brambor vařených ve slupce
  3. 80 g hrubé mouky
  4. 80 g krupice
  5. sádlo 2 cibule
  6. 1 vejce
  7. sůl
  8. trocha hladké mouky na vyválení knedlíků
Postup: Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto. Vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5x5 cm. Najemno nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě asi 10–12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.
Czech Specials

Játrové knedlíčky

  1. 100 g játra vepřová
  2. -- sůl
  3. 30 g máslo
  4. -- pepř mletý
  5. -- česnek
  6. 1 ks vejce
  7. 100 g strouhanka
Postup: Utřeme, máslo, sůl, vejce, přidáme umixovaná játra, česnek, pepř a jemnou strouhanku, abychom mohli formovat malé knedlíčky. Vaříme je přímo v polévce asi 10 minut.

Zelí - příloha

  1. 100 g zelí
  2. 1 cibule
  3. 30 g sádlo (máslo?)
  4. kmín
  5. cukr
  6. sůl
  7. ocet
  8. hladká mouka
Postup: Nakrouhané zelí propláchneme vodou a dáme na mírný plamen do velkého hrnce zpočátku odkryté a podlité jen vodou, aby vyprchaly čpavé látky. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme ji k zelí společně s kmínem, cukrem a solí. Záklecht s moukou. Někteří přidávají do téměř měkkého zelí jemně nastrouhanou oloupanou bramboru. Na závěr dochutit octem.

Valid XHTML 1.0!

Aktualizace 2010.10.29,