Koláčky - recept Anička 24.12.1995
Postup
1. Těsto
1 kg hladké mouky (může být hladká:polohrubá 3:1)
250 g másla (nebo rostlinný pevný tuk)
0.5 l mléka
10dkg cukru
42  g kvasnice
3 žloutky
čajová lžíce soli
1.1. Do hrnku dát:
   - 1/8 vlažného mléka (z celkového 1/2 l),
   - kvasnice
   - 1 kostku cukru
1.2. Do mísy dát:
1.2.1  - 50% mouky,
       - čajovou lžíci soli
1.2.2  V mouce udělat důlek, do důlku dát:
       - 3 žloutky, mletý cukr, trochu mléka
       - žloutky rozmíchat
       - rozpustit a přidat vlažné máslo
1.2.3  Do  mísy  postupně  přidat  všechny  suroviny včetně kvasnic
       (viz.1)
       10-20  minut hníst,  až se  nelepí na  okraj mísy  (začnout
       se dělat vzduchové bubliny)
1.2.4  Povrch těsta zaprášit moukou,  přikrýt utěrkou a asi 1 hodinu
       nechat těsto kynout při pokojové teplotě.
2. Tvaroh
1kg tvarohu (ne mokrý, je-li třeba vysušit 1-2 lžícemi škrobového
    či pudinkového prášku)
1-2 celé vejce
15-20 g rozinek
250g cukru (dle chuti)
50g vanilkového cukru (2 sáčky)
citronová kůra - nastrouhat
Z tvarohu udělat kuličky velikosti vrchovaté čajové lžíce
3. Posypátko
200g hrubé mouky 200g krupice
100g cukru
150g másla
Promnout a je hotovo
4. Připravit hrnek švestkových povidel
5. Rozšlehat 1 vajíčko do hrnku
6.Příprava koláčků
6. Pomoučit pracovní plochu válu:
6.1  Polévkovou lžící vykrojit kousky těsta, vytvořit bochánky,
     vložit tvaroh, zabali (jako hrušku) a pak otočit dolů.
6.2  Nechat 30 minut kynout
6.3 Udělat  mělký důlek, vložit  lžičku povidel, potřít  vajíčkem
    (5), přidat posýpátko, položit do posýpátka
6.4 Dát na pomaštěný plech (např. po 24 kusech celkem)
6.5 Ponechat 30 minut
6.6 Péci v troubě při 200C (392F) asi 10-20 minut do růžova
6.7 Pocukrovat vanilkovým cukrem