Recepty na knedlíky:

  1. Kynuté knedlíky s ovocem nebo s povidly

    500 g hrubé mouky, 10 g droždí, 1 menší vejce, lžička cukru, sůl, mléko, 600 g ovoce nebo asi 300 g povidel, hrubá mouka na posypání válu, tvrdý tvaroh (200 g) nebo mák (100 g), moučkový cukr na posypání, máslo na pomaštění.

    V troše vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vejce, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto, které se nemá lepit na vařečku a misku. Poprášíme je moukou a necháme pod plátěným ubrouskem vykynout. Potom z něj uděláme širší váleček, nakrájíme jej na plátky, na každý položíme ovoce nebo trochu povidel, dobře je zabalíme a na pomoučeném prkénku necháme opět vykynout. Zaváříme je do vařící osolené vody (stranou, která byla nahoře, je zavaříme dolů) a vaříme pod pokličkou. Po chvilce je obrátíme a dovaříme bez pokličky. Vařené knedlíky vyjmeme, trochu roztrhneme dvěma vidličkami nebo propícháme dvouzubou vidličkou, aby vyprchala pára a knedlíky se nesrazily. Na talířích je posypeme strouhaným tvarohem nebo mletým mákem a cukrem a omastíme rozehřátým máslem.

  2. Ovocné knedlíčky z odpalovaného těsta
    1/4 l mléka, 350 g hrubé mouky, 20 g tuku nebo másla, 1 vejce, sůl

    Do vařícího osoleného mléka přidáme tuk, tenkým práménkem vsypeme mouku a za stálého míchání vaříme - odpalujeme, až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Do částečně prochladlého těsta vmícháme vejce. Připravené těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát, nakrájíme čtverečky, poklademe je očištěným, okapaným ovocem a zabalíme knedlíčky (nebo z těsta vyválíme váleček, nakrájíme jej na kolečka, trochu je roztlačíme, poklademe ovocem a zabalíme knedlíčky). Zaváříme je do vařící osolené vody a vaříme 6-7 minut. Uvařené vyjmeme, po okapání rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným tvarohem nebo umletým mákem nebo ořechovými jádry, cukrem a omastíme rozehřátým máslem (při posypání mákem je možno knedlíčky mastit rozehřátým sádlem), nebo ušlehanou šlehačkou.

Případné dotazy na zasílejte na luob(at)centrum.cz :)

No a dneska mamka dělala švestkové knedlíky. Naschvál to trošku odměřovala, já jsem byla při tom, takže trošku doplňuju návod:
mléka má být 250 ml a má být vlažné (ani ne studené ani vřelé!!!), do něho se přidají kvasnice (25 g) a cukr a máslo velké asi jako ořech. Do misky 1 vejce a přidá se směs kvasnic, mléka, cukru a másla. Potom přidávat postupně mouku (celkem asi 500 g - hrubé). Celá hmota se nemá lepit. Ani na misku ani na vařečku. Má se to pomoučit a nechat vykynout. No snad si to pamatuju dobře....


Valid XHTML 1.0!

Aktualizace 2001.09.07. 22:35