Úplné zatmění Měsíce 15.06.2011

 

22:52 SELČ



22:33 SELČ
23:08 SELČ
23:22 SELČ
23:27 SELČ
23:43 SELČ

   
Poslední rozloučení se zatměním
Animace přecházení oblačnosti před zatmělím měsícem     

 

 

Dne 15. června 2011 nastala po dlouhé době radostná událost v podobě úplného zatmění Měsíce. Kdyby někdo hledal jasný úplněk během vycházení Měsíce, tak by hledal marně.
Měsíc vycházel již zatemnělí a proto ho bylo na obloze těžké najít. Já měl smůlu v tom, že jsem na jihovýchodě měl nízkou oblačnost a tím pádem jsem Měsíc nenašel. Naštěstí Měsíc vylezl nad tuto
nízkou oblačnost a já ho poprvé spatřil již tehdy, když byl vnořen do zemského stínu a i teď se jevil jako tmavě oranžový nenápadný objekt. Rychle jsem namířil dalekohled WO Zenithstar 110/770mm s Canonem EOS 40D na Měsíc a cvaknul jsem pár expozic. Zatím snímky nic moc, Měsíc byl hodně nevýrazný až mdlý - viz snímek 22:33

Co mě nejvíce vadilo bylo, že bylo špatné počasí. Nízká oblačnost společně s mraky, které se místy trhaly ve mě budilo hrůzu. Naštěstí se párkrát usmálo štěstí a zrovna v nejlepší moment, kdy Měsíc začal vystupovat ze zemského stínu bylo na chvilku jasno. Temný Měsíc začal být výraznější a z levé strany jasnější, jak se přibližoval k okraji stínu naší Země. To už bylo okolo 22:52 SELČ a já mačkal spoušť jako o závod. Po té začaly chodit další větší mraky a místy nebylo Měsíc vidět vůbec. Ještě, že mám motorizovanou montáž a během chvilkového vyjasnění jsem cvaknul pár fotek.

Ale v této době se rychle sunul Měsíc z dosahu stínu a během hodiny v cca 00:05 SELČ zatmění skončilo. Párkrát jsem vystihl dobu, kdy byla několika sekundová doba bez mraků, ale vesměs panovalo zatažené počasí. Jak chodily mraky je vidět na spodních animací a nemá ani cenu se těmito snímky zabývat.

Jedna věc mě vcelku uklidňuje a to, že pár dní před zatměním a den po zatmění panovalo tak špatné počasí, že kdyby bylo zatmění v těchto dnech, nebyly by žádné snímky a na další úplné zatmění bych musel čekat do roku 2015. Ještě v prosinci tohoto roku nás čeká částečné zatmění Měsíce, tak doufám že nám všem vyjde počasí.

 


Technické informace a údaje o snímku:

Montáž: EQ-6 Synscan PRO

Optika: WO ZenithStar 110/770 mm, TMB Triplet APO

F/stop: f/7

Pointace: bez pointace

Fotoaparát: Canon 40D

Datum: 15.06. 2011

Místo: Chotíkov


 

Copyright © David KraftTOPlist NAVRCHOLU.cz